Вступити до родини ATR

У Білорусі на «Марші визволення політв’язнів» затримали понад 180 осіб

5 жовтня 2020, 11:42
669

У Білорусі 4 жовтня, на 57-й день протестів проти Олександра Лукашенка, відбувся «Марш визволення політв’язнів». Правоохоронці затримали понад 180 протестувальників.

Про це повідомляє білоруське медіа «TUT.BY»

Найбільша акція зібралась у Мінську, на вулиці столиці вийшли від 50 до 100 тисяч людей. Місцева міліція застосовувала проти протестувальників сльозогінний газ та водомети.

«Зі звичного: військова техніка, автобуси без номерів, автозаки та силовики в місті з самого ранку, оточені центральні площі, заборонена стоянка в центрі міста, закриті торгові центри і деякі станції метро, мобільний інтернет практично відсутній. З незвичного: через динамік у районі стели звучить не тільки попередження про те, що захід не санкціонований, але і що приховувати свої обличчя під масками забороняється», — пише видання.

Також зазначається, що на протесті були відсутні журналісти іноземних ЗМІ. 2 жовтня МЗС Білорусі припинило їхню акредитацію. 15 журналістів, яким вдалося висвітлювати акцію, затримали. П’ятьох з них судитимуть за «участь в несанкціонованому масовому заході».

Нагадаємо, представники Європейського Союзу погодили введення санкцій проти влади Білорусі. Зокрема, з 2 жовтня запроваджуються обмеження відносно 40 офіційних осіб, Лукашенка у переліку немає.

Як відомо, акції протесту Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Світлани Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До розгону протестувальників влада залучила ОМОН та військових. Відтоді кожні вихідні у Мінську відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ