Вступити до родини ATR

У Москві відбулися пікети на підтримку кримськотатарських політв’язнів

9 листопада 2020, 07:51
763

7 листопада у Москві активісти вийшли на поодинокі пікети на підтримку ув’язнених Росією українців та кримських татар.

ФОТО: FB/Mazurova

ФОТО: FB/Mazurova

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє російська активістка Ольга Мазурова.

«7-й рік йде неоголошена війна, гинуть люди, залишаються вдови, сироти, невтішні матері. З кожним днем зростає кількість політв'язнів у Росії. Здається, що це стало звичайною справою. Хоча, як може це бути? Ллється кров, убожіє населення, а тих, хто обурений тим, що відбувається, силовики потихеньку відправляють під різними приводами за ґрати. Часом, на нелюдяно тривалі терміни», — пише вона.

Активістка нагадала про «особливо страшні речі, що відбуваються у Криму» — незаконні величезні строки, на які засуджують кримських татар.

«Нерідкі випадки, коли «терористами» проголошують інвалідів першої, другої груп. Сліпий, абсолютно сліпий інвалід 1 групи Олександр Сизиков. Інвалід 2 групи з важкою нирковою патологією Джеміль Гафаров. Інвалід 1 групи на одній нозі після інфарктів, після операції аорто-коронарного шунтування Едем Бекіров. Мусульманам дають немислимі строки, просто за розмови в мечеті, просто за їх віру», — наголосила вона.

Учасники акції тримали в руках плакати з іменами та світлинами утримуваних Кремлем кримчан і з гаслами «Ні депортації кримських татар у російські в’язниці», «Ні війні з Україною!», «Війна не завершена, допоки бранці не повернулися додому» та іншими.

{gallery_1}

За словами Ольги Мазурової пікети пройшли досить спокійно.

Як повідомляв ATR.ua, 3 листопада Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок фігурантам «справи про так званий тероризм» (красногвардійська група) Рустему Емірусеінову, Арсену Абхаірову та Ескендеру Абдулганієву. Так, Рустема Емірусеінова було засуджено на 17 років позбавлення волі з відбуванням перших двох років у в'язниці, решту терміну — в колонії суворого режиму, Арсена Абхаірова — на 13 років, з відбуванням перших двох років у в'язниці, Ескендера Абдулганієва — на 12 років, також з відбуванням двох перших років у вʼязниці.

На винесення вироку до Ростова-на-Дону з Криму вирушили кілька сотень кримчан, щоб підтримати політв'язнів, проте випустили з території тимчасово окупованого Криму лише один мікроавтобус з родичами. Інші були затримані «ДПС» та вимушені повернутися до Сімферополя.

Під будівлею окупаційного «Кримського гарнізонного суду» також зібралися люди, щоб підтримати політв'язнів, їх близьких та родичів, вони тримали у руках портрети обвинувачених кримських татар та були одягнуті у футболки з їх зображеннями.

Нагадаємо, 14 лютого 2019 року в смт. Октябрське Красногвардійського району Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова та Ескендера Абдулганієва. Після цього чоловіків затримали, їх звинувачують у «причетності до діяльності терористичної організації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ