Вступити до родини ATR

Захоплення моряків у Керченській протоці: суд у Гаазі призупинив розгляд справи

13 листопада 2020, 10:58
1149

Міжнародний арбітражний суд у Гаазі призупинив розгляд по суті позову проти РФ, який подала Україна за захоплення кораблів і військових моряків у Керченській протоці у листопаді 2018 року.

Відповідне рішення опубліковано на сайті Постійної палати третейського суду.

«Відповідно до пункту 4 статті 11 Регламенту провадження по суті припинено. Відповідно до пункту 5 (f) процедурні постанови №1 Склад арбітражу постановив, що Україна повинна представити будь-які зауваження по попереднім запереченням Російської Федерації протягом трьох місяців з дати цієї постанови. Після отримання цих зауважень Склад арбітражу прийме рішення про необхідність додаткових письмових подань і, після консультації зі сторонами, про терміни подачі таких заяв», — йдеться у тексті рішення.

Повідомляється, що у серпні 2020 року Росія намагалася оскаржити юрисдикцію суду у справі, оскільки це нібито не пов'язано з воєнними діями. Натомість Україна у вересні вимагала об'єднати попередні заперечення Росії з розглядом справи по суті, а не розглядати питання юрисдикції на попередньому етапі.

Арбітраж вирішив, що заперечення Росії розглядатимуть саме на попередньому етапі, тож призупинив розгляд справи по суті. Українська сторона протягом 3 місяців має подати відповідь на заперечення Росії, після чого судді узгоджуватимуть подальші кроки.

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на призупинення розгляду справи.

«Російській Федерації не вдасться уникнути відповідальності за зухвале порушення норм і принципів міжнародного права, зокрема абсолютного імунітету військових кораблів, яке вона вчинила, затримавши в Чорному морі і потім утримувавши українські військово-морські судна «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу» та 24 члени їхніх екіпажів», — зазначають у відомстві.

Окрім того, у міністерстві нагадали, що це вже не перша справа України проти Росії, що розглядається за подібним механізмом. І в цих справах Україна успішно подолала юрисдикційні зауваження РФ.

Як повідомляв ATR.ua, 22 травня заступник міністра закордонних справ Євген Єнін у прямому ефірі підписав меморандум України до Міжнародного трибуналу з морського права ООН у справі про захоплення моряків і кораблів у Чорному морі у листопаді 2018 року.

У МЗС зазначили, що Росія повинна відповісти за порушення конвенції ООН із морського права, за утримування 9 місяців у російській в'язниці українських моряків і за утримування протягом 11 місяців кораблів.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року корабель ВМС РФ протаранив український буксир «Яни Капу», який з малими бронекатерами «Бердянськ» і «Нікополь» слідував з Одеси до Маріуполя. Росія захопила ці три корабля, а також екіпаж — 24 моряки.

7 вересня 2019 року відбувся обмін полоненими між Україною та РФ. До України повернулися 35 українців — 24 військовополонених моряки і 11 політв'язнів. З 35 українців був звільнений тільки один кримський татарин — Едем Бекіров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ