Вступити до родини ATR

Білоруська легкоатлетка Тімановська отримала гуманітарну візу від Польщі — скандал на Олімпіаді: ZAMAN

3 серпня 2021, 10:30
544

Польща видала гуманітарну візу білоруській спортсменці Христині Тімановській. Вона нині контактує з польськими дипломатами в Японії.

Про це повідомляє у Twitter заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач.

Скандал розгорівся після того, як легкоатлетку включили до списку учасниць естафети на 400 метрів. Сама Христина каже, що не готувалася до таких забігів, і що її спеціалізація — дистанції на 100 і 200 метрів. На своїй сторінці в Instagram вона написала, що спортивне керівництво її збірної намагається виправити свої помилки за її рахунок. Вся справа в тому, що через недостатню кількість допінг-тестів двох інших білоруських спортсменок не допустили до змагань.

Після критики керівництва збірної, Тімановську намагалися силою вивезти з Токіо до Мінська. Це сталося за день до її забігу. Спортсменка записала відеозвернення.

«Я прошу Міжнародний олімпійський комітет про допомогу. На мене чинився тиск. Мене намагалися вивезти з країни без моєї згоди, тому я прошу Міжнародний олімпійський комітет втрутитися в це», — звернулася легкоатлетка з Білорусі.

Доказом тиску може стати аудіозапис в якому чутно, як представники білоруської делегації, які отримали наказ зверху, радять Тімановскій не привертати до себе увагу і по-тихому виїхати з Олімпіади. Їй порекомендували «відпустити ситуацію» і «не смикатися».

В аеропорту Токіо Христина попросила захисту у японських поліцейських.

Олімпійський комітет Білорусі офіційно відсторонив Тімановську від участі в Олімпіаді. Підставою назвали висновок лікарів про «емоційно-психологічний стан» спортсменки. Але Тімановська повертатися додому не планує, оскільки боїться можливого переслідування у Білорусі.

Відомо, що чоловік Тімановскої Арсеній Зданевич разом з дитиною покинув Білорусь і поїхав до Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ