Вступити до родини ATR

Знищення культурної спадщини — Україна повідомила у Гаагу про культурні злочини в окупованому Криму: ZAMAN

13 серпня 2021, 11:59
1079

Офіс генерального прокурора України направив до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду у Гаазі чергове інформаційне повідомлення про воєнні злочини проти об’єктів культурної спадщини на півострові.

У повідомленні, підписаному генпрокурором Венедиктовою, міститься інформація про широкомасштабне присвоєння та руйнуванні об'єктів культурної спадщини, невиправданих військовою необхідністю і здійснюваних у незаконний спосіб і безцільно. 

У документі є докази широкомасштабного руйнування і привласнення об'єктів культурної спадщини: Херсонеса Таврійського, історичного середовища столиці кримських ханів у Бахчисараї — Ханського палацу, Чуфут-Кале, Кримської астрофізичної обсерваторії, церкви Іоанна Предтечі у Керчі та багато іншого. 

Окрім того, у документі докладно описані численні випадки незаконних археологічних розкопок і модифікацій культурних цінностей, зокрема поселень Кермен-Бурун і Сіваг-Кермен. Також йдеться про незаконний обіг предметів культури, злочинну недбалість у процесі так званої «реставрації» об'єктів культури, проведення незаконних археологічних розкопок, зокрема, розкопок місць поховань та курганів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ