Вступити до родини ATR

Омбудсмен закликала міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ — п’ятиріччя від затримання першої сімферопольської групи «справи про тероризм»

12 жовтня 2021, 10:35
632

Минуло 5 років від затримання учасників першої cімферопольської групи у так званій «справі про тероризм».

Про це на своїй сторінці у Facebook написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«12 жовтня 2016 року, о 6 ранку, до будинків кримських татар Теймура Абдуллаєва, Рустема Ісмаїлова, Айдера Саледінова, Узеїра Абдуллаєва та Еміля Джемаденова вдерлися співробітники російського ФСБ. Вирок було оголошено через 2 роки 8 місяців вже за межами Криму — Північно-Кавказьким окружним військовим судом у Ростові-на-Дону. 24 грудня 2019 року Верховний суд РФ ухвалив остаточне рішення, знущально «пом'якшивши» терміни покарання — на пів року кожному незаконно обвинуваченому. Як наслідок, Теймуру Абдуллаєву — 16 років 6 місяців позбавлення волі та 1 рік 6 місяці адміністративного нагляду, Узеіру Абдуллаєву — 12 років 6 місяців, Рустему Ісмаілову — 13 років 6 місяців, Емілю Джемаденову та Айдеру Саледінову — по 11 років 6 місяців», — пише Денісова.

За словами омбудсмена, права кримських татар систематично порушуються керівництвом виправних установ, не надаючи їм належної медичної допомоги, безпідставно поміщаючи до ШІЗО. Зокрема Теймур Абдуллаєв провів у штрафному ізоляторі рекордну кількість днів поспіль — 374.

«Такі дії прирівнюються до катувань та є прямим порушенням статей 2 та 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод — права на життя та отримання медичної допомоги», — наполягає Денісова.

Омбудмен закликає міжнародну спільноту продовжувати політично-санкційний тиск на РФ, аби домогтися скасування сфабрикованих рішень судів та повернути додому громадян України, які досі незаконно утримуються на території тимчасово окупованого Криму та РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ