Вступити до родини ATR

Виставка до 970-річчя Києво-Печерського монастиря відкрилася у Києві — триватиме до кінця року: ZAMAN

16 жовтня 2021, 09:34
775

На виставці до 970-річчя Києво-Печерського монастиря можна побачити коштовності, які пожертвували українській церкві.

Серед коштовних експонатів — дари церкві гетьманів, полковників, сотників та інших впливових людей, які жили у період з XVII по XIX століття.

«Україна знаходиться у центрі Європи, вона  — на перехрестях шляхів між заходом та сходом, між північчю та півднем. Тривалий час була загроза від інших держав, тому в козацькі часи зберегти віру, зберегти церкву, зберегти мову це було синонімом збереження української держави», — каже кураторка виставки Оксана Терещук.

Тут можна побачити понад 30 церковних та світських старожитностей із дорогоцінних металів та каменів. Кухлі виготовляли німецькі та польські майстрів. Їх датують XVII століттям.

«У Європі в ті часи надзвичайно популярна була така страва, як печене м’ясо. Її запивали величезною кількістю квасу або пива з кухлів. Це популярний різновид посуду в Європі та в нас», — пояснює кураторка.

На експонатах викарбовано так звані вкладні написи. Вони містять інформацію про соціальний стан їхніх власників.

«Зібрані експонати розповідають про людей, що стоять за цими предметами. Ця виставка більше про історію України від XVI по XIX століття. Найбільш бурхливий період в історії України, коли стверджувалася держава, коли стверджувалася нація», — підкреслює працівник музею Юрій Полідович.

Виставка триватиме до кінця року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ