Вступити до родини ATR

Підтримка територіальної цілісності та протидія загрозам — президенти України та Азербайджана підписали спільну декларацію: ZAMAN

17 січня 2022, 09:47
835

Підтримка територіальної цілісності одне одного та протидія загрозам у Чорноморсько-Каспійському регіоні.

Про це йдеться й спільній декларації президентів України та Азербайджана. 

Володимир Зеленський зустрічав Ільхама Алієва у Маріїнському палаці в Києві. Глави держав домовилися посилити взаємодію у багатьох сферах. Президент Зеленський особливо наголосив на стратегічній співпраці у сфері безпеки.

«Ми підписали спільну декларацію президентів України та Азербайджану. Нею закріплено готовність надавати обопільну підтримку суверенітету, територіальної цілісності нашої держави у міжнародно визнаних кордонах, спільно протидіяти гібридним загрозам, прагнення забезпечити мир та стабільність у Чорноморсько-Каспійському регіоні та за його межами. Ці та низка інших позицій декларації свідчать про єдність та близькість наших поглядів щодо багатьох питань та викликів як регіонального, так і глобального виміру», — зазначив Зеленський.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв зауважив, що попри пандемію, товарообіг між нашими державами зріс більш ніж удвічі і досяг мільярда доларів. 

Сторони також уклали низку домовленостей, зокрема й в енергетиці. Домовленості передбачають будівництво в Україні нових нафтопереробних потужностей, а також постачання природного газу для України та його зберігання у підземних сховищах.

«Традиційна сфера нашої співпраці — це сфера енергетики. Ми маємо плани щодо цієї сфери, і я впевнений, що їх буде втілено. Socar, державна компанія Азербайджану, серйозно налаштована на цю співпрацю і має нині масштабну мережу заправних станцій у всій Україні», — каже президент Азербайджану Алієв.

Голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко та міністр економіки Азербайджану Мікаіл Джаббаров підписали Меморандум в енергетиці. Згідно з документом, країни створять умови для спільної реалізації проєктів на нафтогазовому ринку України. Зокрема, це стосується постачання та транспортування нафти до України та розвідки нових родовищ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ