Вступити до родини ATR

Майже 90 років позбавлення волі на п’ятьох — омбудсмен Денісова повідомила про незаконні вироки кримським татарам з Сімферополя

17 січня 2022, 19:12
732

Майже 90 років позбавлення волі на п’ятьох кримських татар, учасників другої сімферопольської групи так званої «справи про тероризм» вимагають російські прокурори у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону російський державний обвинувач на фінальній стадії судового процесу просить суд ув’язнити учасників так званої другої сімферопольської групи від 16 до 18,5 років в межах кримінальної «справи» за статтями 205.5 (організація діяльності терористичної організації) та 278 КК РФ (приготування до насильницького захоплення влади)», — пише Денісова.

Так, російська прокуратура вимагає засудити журналіста Ремзі Бекірова до 18 років позбавлення волі, правозахисника Різі Ізетова — до 18,5 років, активістів Шабана Умерова — до 18,5 років, Раіма Айвазова — до 18 років і 3 місяців, Фархода Базарова — до 16 років.

Окрім того, за словами омбудсмена Денісової, російський прокурор запросив для всіх утримання у колонії суворого режиму від одного до півтора року обмеження волі після звільнення.

Водночас, політв’язні своєї вини не визнають, а основними доказами сторони звинувачення є свідчення так званих «таємних свідків», чиї особи відомі лише співробітникам ФСБ та суддям.

За інформацією Людмили Денісової, 18 та 19 січня з дебатами в суді виступатимуть адвокати за згодою та підсудні з останнім словом. Остаточне рішення щодо п’ятьох кримських татар буде винесене наприкінці січня 2022 року.

«Судилища над кримськими татарами та іншими незаконно утримуваними українцями, країна-окупант РФ порушує норми міжнародного права, Конвенцію про захист прав людини і основних свобод і Загальну декларацію прав людини. Закликаю міжнародну спільноту продовжити санкційний та політичний тиск на країну-агресора для звільнення усіх, кого незаконно утримує Російська Федерація на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей», — наголошує омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ