Вступити до родини ATR

Статус Криму має бути вирішено до деокупації — Чубаров: ZAMAN

18 січня 2022, 09:23
641

Статус Криму має бути вирішено до деокупації півострова, а кримські татари мають уже сьогодні бачити, яким буде півострів після звільнення від російської окупації.

Про це голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив в інтерв'ю виданню «Кримські новини». 

За його словами, після деокупації не буде часу на вирішення питань щодо майбутнього статусу Криму. 

Глава Меджлісу упевнений, що держава, прийнявши необхідні закони та змінивши основний закон, має гарантувати природне право кримських татар на самовизначення шляхом створення кримськотатарської національно-територіальної автономії. 

На думку Чубарова, після окупації українці почали розуміти кримськотатарський фактор та важливість захисту прав кримських татар, і тих, хто зараз підтримує відновлення прав кримськотатарського народу, більшість в Україні.

«Для нас, для нашого народу важливо знати, яким буде майбутнє Криму після звільнення від російської окупації: як там будуть визнані, відновлені та захищені права корінного кримськотатарського народу. Для нас це дуже важливо. Людям, які перебувають під окупацією, треба дати надію. Ця надія має бути не конкретно для якихось людей, а для всього народу. Українська влада має відкрито говорити з нашим народом. Майбутнє Криму — це автономія. Для реалізації прав корінного кримськотатарського народу, для захисту та процвітання народу в цій автономії, вже зараз мають бути готові всі юридичні механізми. Коли говоримо про автономію, мають бути такі зміни, які гарантують та визнають право народу на самовизначення на своїй Батьківщині. Наразі ми ведемо роботу над цими законопроєктами», — підкреслив голова Меджлісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ