Вступити до родини ATR

З’їзд з брехливими заголовками — у Криму загарбники зімітували Курултай: ZAMAN

3 травня 2022, 16:28
1581

З брехливим заголовком «Кримські татари підтримали Путіна та спецоперацію на території України» вийшли новини у російських пропагандистських медіа.

Для наочності окупанти проілюстрували так званий «з’їзд кримських татар» світлинами, на яких пара сотень людей голосують за звернення до президента Росії.

Окупанти заздалегідь анонсували цей захід, називаючи це Курултаєм. Але, не отримавши підтримки кримськотатарського народу, вирішили бути скромнішими і повідомили, що пройшов з'їзд так званих «муніципальних депутатів та громадських організацій», тобто колаборантів, які вирішили співпрацювати з окупаційною «владою».

Щоб створити видимість підтримки, окупанти вдалися до використання адмінресурсу. Навіть ті, хто брав участь у цьому так званому з'їзді, кажуть, що їм сказали приїхати в кримськотатарський театр на концерт.

Колаборанти та зрадники заявили, що вони за агресію Росії проти України і повністю підтримують Путіна.

За словами голови Меджліса Рефата Чубарова, ухвалювати рішення та звернення від імені всього кримськотатарського народу має право лише Курултай — національний з'їзд кримських татар. 250 делегатів було обрано кримськими татарами шляхом прямих виборів. Окупанти скликати Курултай не спроможні, хоча протягом 8 років кілька разів і намагалися. Тому вигадують нові з'їзди. Їхні учасники можуть говорити лише від свого імені, а не висловлювати думку всього народу.

Як відомо, після окупації Криму всі незалежні об'єднання громадян були закриті та ліквідовані. Окупанти вже вісім років намагаються створити натомість підконтрольні організації. Охочих у них брати участь не так вже й багато. Один із них — зрадник Ескендер Бєлялов. Член сакського регіонального Меджлісу з 2014 року всіляко намагався догодити окупантам, навіть був членом однієї з рад при путіні. Та через нездатність мобілізувати кримських татар до співпраці з окупантами, Бєлялова на кілька років було викинуто з політичної арени Криму. Тепер він знову з'явився, сподіваючись заслужити лояльність окупантів. І тому закликає кримських татар підтримати масові вбивства людей та руйнування міст в Україні.

«Призываем всех крымских татар поддержать то, что делает российская федерация. Почему? потому что наше будущее с российской федерацией», — заявляє зрадник.

Серед готових служити окупантам також Ремзі Ільясов, Заур Смірнов, Тейфук Гафаров, окупаційний «муфтій» Еміралі Аблаєв, та Руслан Бальбек, який був «депутатом» від окупованого Криму у Держдумі. Їх використали для агітації кримських татар.

Ще один зрадник Ейваз Умеров називає себе головою національно-культурної автономії кримських татар. Насправді ж, це підконтрольна Кремлю організація, і її вже було ліквідовано 2020 року. Він — постійний гість на пропагандистських шоу, де вправляється в красномовстві, називаючи кримських татар піхотинцями Путіна, а з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну почав флешмоб: записує відео з колаборантами з числа кримських татар на підтримку Путіна. Але їх виявилося не більше 20 осіб, які публічно погодилися підтримати дії російських військ в Україні. Через що він розлютився.

«Теперь все будет по взрослому, о каждом, о всех ваших моментах — почему тот или иной молчит, а кто-то даже набирается смелости или имеет настолько тупое сознание, что выставляет компрометирующие фотографии, ролики, сторисы… раз, два, три, четыре, пять, кто не спрятался, я не виноват», — пригрозив він.

Ще один посіпака окупантів Ервін Мусаєв, екс-директор підконтрольного окупантам телеканалу «Міллет». Висувався в депутати Держдуми на незаконних виборах від партії путіна, але його кандидатуру зняли, оскільки не досяг лояльності кримських татар до окупантів. Тому поки що задовольняється кріслом депутата в окупаційній «Бахчисарайській міській раді».

«Денацификация Украины, это отход от нацизма, от фашизма и движение к старшему брату — к россии и сегодня данная спецоперация позволит Украине, украинскому народу спокойно дышать, мирное небо над головой и спокойно праздновать 9 мая», — заявляє той.

З початком окупації десятки кримських татар було викрадено, вбито, сотні у в'язницях за надуманими звинуваченнями в тероризмі та екстремізмі, оскільки не згодні з кремлівською політикою, сотні дітей ростуть без батьків. Багато хто з тих, хто виїхав з окупованого криму, зараз зі зброєю в руках боронять Україну.

Кримські татари, які проживають у Криму під окупацією, відкрито висловлювати свою думку проти війни побоюються, оскільки на них чекають величезні штрафи та тюремні терміни. Багато хто в душі зневажає і Путіна, і його воєнні злочини, очікуючи якнайшвидшої перемоги України та звільнення Криму від окупантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ