Вступити до родини ATR

Колись забрали домівку у кримських татар, а сьогодні забирають в українців — Зеленський у день пам’яті жертв геноциду: ZAMAN

18 травня 2022, 19:25
869

Україна вшановує пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу в умовах, коли нащадки тих, хто 1944 року позбавив кримських татар їхнього рідного дому — Криму, тепер намагаються відібрати будинок уже у всього багатомільйонного українського народу.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у своєму звернені з нагоди Дня вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу.

«Щороку 18 травня Україна вшановує пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу. Народу, який хотіли позбавити батьківщини. Народу, який хотіли позбавити життя. Народу, чию історію та ім'я хотіли стерти. Але ж народу, який зумів повернутися додому. Зумів зберегти себе та свою правду. Російські окупанти знову, як і 78 років тому, примусово депортують сотні тисяч наших людей на чужину», — заявив Зеленський.

Він додав, що повномасштабне вторгнення росії черпає натхнення у найгіршому, що світ бачив у 40-х роках ХХ століття.

«1944 року, виселяючи кримських татар з їхньої землі, тодішні кати народу були впевнені, що ніхто з переселених не повернеться додому до Криму. Наразі, намагаючись окупувати Україну та зруйнувати наше життя, нинішні кати народу також були впевнені, що у них все вийде і ми начебто не витримаємо. Ми ж витримали. І боремося, щоб повернути кожен куточок нашого дому життя», — додав президент.

Саме сьогодні Зеленський підписав закон «Про соціальний та правовий захист осіб, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України та членів їхніх сімей». За словами президента, цей закон має захистити усіх людей, хто зазнав репресій від окупантів, і хто був захоплений ними в полон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ