Вступити до родини ATR

Зробили неможливе — подробиці порятунку людей на «Азовсталі»: ZAMAN

3 червня 2022, 16:18
1039

Стали відомі подробиці, як доставляли вантаж та евакуювали поранених з «Азовсталі».

Про це розповів один з пілотів гвинтокрила, який виконував це секретне та надважке завдання.

За його словами, операцію спланувало Головне управління розвідки. Відрядили 16 гелікоптерів Мі-8 із припасами й особовим складом. Часу на приготування було вкрай мало. У когось тиждень, у когось лічені години, згадує пілот. Вони мали оминути щільну протиповітряну оборону росіян і подолати понад 100 кілометрів на територію, що контролював ворог.

«І згідно з тактикою, згідно з усіма математичними розрахунками, це було майже неможливо виконати. Але ми виконували це. Тільки в зони посадки було 3 ЗРК», — розповідає пілот.

Пілоти розуміли, що це вкрай небезпечне завдання, і можливо цей політ буде останнім. Але не змогли кинути напризволяще людей заблокованих на «Азовсталі».

«Командувач, коли вперше поставив завдання військовим, сказав: «Скільки людей повинно загинути, щоб ви розуміли, що ваше життя цього коштує?». Всі розуміли: на «Азовсталі» у людей не було ні ліків, ні боєприпасів. І ми летіли, щоб надати елементарну допомогу. Не було боєприпасів, і це було вкрай необхідне зробити», — згадує він.

Пілот додає, що у небі жодного страху не було. А після посадки в Маріуполі екіпаж відчував ейфорію.

«Нам здавалось, що якщо ми прийшли сюди, то ми королі світу. Ми перемогли, і все буде добре. Але це був не кінець. На зворотному маршруті через 3 хвилини після вильоту в мій гелікоптер влучила ракета ПЗРК і відмовив один двигун, інший гелікоптер, який йшов позаду, підбили — увесь екіпаж загинув», — каже чоловік.

Пілот-герой також розповів, що після того, як ворожа ракета поцілила в його вертоліт, був викид адреналіну, тому всі робили лише те, що мали робити — долетіли до посадки.

Напередодні про цей подвиг українських пілотів розповів Президент України Володимир Зеленський. Він казав, що під час надання допомоги заблокованій «Азовсталі» багато українських льотчиків загинули. Вони летіли на вертольотах, знаючи що 90 відсотків з них не повернуться. Але вони летіли, бо знали, що на «Азовсталі» треба рятувати людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ