Вступити до родини ATR

Продемонструвати підтримку Україні — до Києва прибули європейські лідери: ZAMAN

16 червня 2022, 15:02
1007

Лідери Франції, Німеччини та Італії прибули до Києва спецпотягом.

Дату поїздки лідерів не анонсували з міркувань безпеки. Це перший візит глав цих країн до України після повномасштабного вторгнення росії.

Вже дорогою до столиці України Олаф Шольц заявив, що лідери трьох великих країн, які брали участь у створенні Європейського економічного співтовариства, їдуть до Києва, аби продемонструвати підтримку Україні та її громадянам.

У столиці до Емануеля Макрона, Олафа Шольца та Маріо Драгі приєднався президент Румунії Клаус Йоганніс. Він самостійно подорожував з Бухареста до Києва, оскільки у потязі, яким їхали три лідери, вже не було місця через численні делегації та охорону.

Росія зустріла європейських лідерів ракетними обстрілами — зранку повітряна тривога лунала майже по всій Україні.

З Київського вокзалу чисельна делегація відправилась до Ірпеня. У зруйнованому російськими окупантами місті, в оточенні десятків охоронців, військових та журналістів лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії пройшли вулицями, оглянувши наслідки російського вторгнення.

Під враженням від побаченого Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Україна має бути здатною далі чинити опір і здобувати перевагу, та висловив повагу героїзму українців.

«Усі бачили ці кадри спустошеного міста, яке, водночас, героїчне місто, тому що тут, як і багато де в інших місцях, українці стримали наступ російської армії на Київ. Потрібно відзначити героїзм і військових, і цивільних українців», — заявив Макрон.

Після відвідин Ірпеня лідери вирушили на зустріч з президентом України Володимиром Зеленським. Головними темами перемовин стали постачання зброї, продовольча безпека та заявка України на отримання статусу кандидата на вступ до ЄС.

Деталі — у сюжеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ