Вступити до родини ATR

Презентація мобільного стабілізаційного пункту для ЗСУ

20 лютого 2024, 16:52
1990

Стабілізаційний пункт STABNET покликаний рятувати поранених військових поблизу лінії фронту. 

Про це повідомляє кореспондент телеканалу ATR.

За оцінками медичних бригад, сьогодні великий відсоток поранених гине саме на шляху до стаціонарних стабілізаційних пунктів.

Розробники проєкту STABNET пропонують вирішити цю складну задачу шляхом розгортання мобільної мережі стабілізаційних контейнерів.

Легкі, мобільні, оснащені сучасними технологіями стабілізаційні контейнери мають утворити нову мережу екстреної допомоги впритул до районів бойового зіткнення.

Стабілізаційний контейнер має 2,5 метри завширшки та 6 метрів завдовжки та важить лише 3 тони.

Він має низку переваг:

- Мобільність. Завдяки невеликій вазі його можна легко буксирувати будь-яким повнопривідним автомобілем або фургоном.

- Компактний розмір дозволяє сховати його якомога ближче до «нуля».

- Контейнер може функціонувати автономно завдяки обладнанню на борту (генератори, бак для води, система бактеріального знезараження та система миття).

- При загальному бюджеті в 45 000 євро, він вдвічі дешевший за реанімобіль і в 10-20 разів дешевший за контейнер мобільного шпиталю.

Метою проєкту STABNET є розгортання щонайменше 100 стабілізаційних контейнерів.

Проєкт STABNET отримав підтримку військового керівництва, яке керує медичними бригадами, що працюють на передовій. Серед них представники Міноборони та Командування Медичних сил ЗСУ.

Проєкт спільно реалізують французькі та українські організації, керівником є Дам’ян Аррі-Марен від AFUF (Союз Українок Франції). Стабілізаційний контейнер виготовлений підрядником проєкту, українською компанією, що базується в Харкові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ